TV

Framtidens TV

Vi på Devicom har en stark övertygelse om att framtidens TV huvudsakligen kommer att distribueras till “tittarna” via Internet, dvs som s k IPTV. Det går oftast alldeles utmärkt att titta på IPTV med hjälp av en dator eller surfplatta. Men de allra flesta föredrar att använda sin vanliga TV om de har möjlighet att göra det. Det är då en IPTV box (även kallad set top box eller streaming box m.m.) fyller sin funktion. Har du en riktigt “smart” TV kan den oftast göra samma jobb som en IPTV box med hjälp av nedladdad mjukvara.

Hör gärna av dig till oss på Devicom med dina frågor och funderingar runt IPTV, speciellt om du delar vårt intresse för utländska kanaler. Vi håller förnärvarande på att testa ett antal IPTV boxar med kanalutbud speciellt inriktade på just det. Kanske någon passar just dig?

Ett stycke svensk TV historia

 • 1956: Sverige får sin första officiella TV-sänding

  Valinformationsprogrammet ”Tänker ni rösta?” sänds med Sveriges första programledare, Lennart Hyland av Radiotjänst. Sändingen gjordes i svartvitt och vi behöver knappast nämna att det fanns endast en kanal att välja på. Den fick senare det lämpliga namnet TV1.

 • 1969: Sverige får sin andra TV kanal

  TV 2 gör sin första sänding. Medan TV 1 fortsatte med program som 10.000 kronors frågan och amerikanska deckare som McCloud, Kojak och Baretta satsade TV 2 på ett programutbud om den vanliga människan och deras vanliga arbetsplatser, vilket snabbt fick revideras.

 • 1970: Sverige får färg-TV

  Sverige fick officiellt färg-TV under 1970. Landets radio- och TV-handlare hade bråda dagar.

 • 1986: Det statliga TV monopolet bryts

  Kabel-TV kommer till Sverige. Kabel-TV näten sände ett flertal utländska kanaler som de tog emot via satellit. Kvinnoorganisationen inom Sveriges största politiska parti förespråkande under flera år under slutet av 80-talet att privat innehav av parabolantenner skulle förbjudas.

 • 1999: Digitala sändingar inleds i det svenska marknätet

  SVT började under 1999 sända sina kanaler digitalt. Under 2008 släcktes den sista delen av det analoga marknätet.

 • Nutid: IPTV spås bli framtiden för TV

  1000-tals kanaler finns tillgängliga via Internet. Upphovsrättsliga frågetecken och problem bedöms vara den huvudsakliga bromsklossen för en helt internationaliserad TV marknad.

Framtidens TV